Olvasási idő: 5 perc

Az egészségünk megőrzése, szervezetünk és immunrendszerünk erősítése manapság sokkal inkább fontossá vált, mint korábban bármikor. Ehhez pedig egy személyre szabott étrend mellett a mozgás elengedhetetlen.

Egyátalán van lehetőség arra, hogy biztonságosan eddzünk? Mire kell figyelnünk?

Összeszedtük neked a legfontosabb információkat, hogy hogyan eddz biztonságosan.

Mire figyelj oda edzés előtt?

Az első és legfontosabb – szerintünk – , hogy ha úgy érzed, hogy beteg vagy lázas vagy, akkor inkább ne menj edzeni! Magad miatt és a többiek miatt is felelősséggel tartozol. Nem tudhatod, hogy esetleg kit fogsz megbetegíteni és ő kinek adja tovább, akinek netán súlyos tünetei és szövődményei lesznek. Legyél felelős!

A második, hogy mielőtt megválasztjuk, hogy milyen sportot is szeretnénk űzni és mennyi ideig, azt is el kell döntetnünk, hogy ezt a sporttevékenységet hol fogjuk végezni. Érdemes előre tájékozódni a helyről, mielőtt választunk.

Privát személyi edzés
PULSE Power Plate Mozgásstúdió
SummerBody'23-banner

Edzőterem.

A legelső szempont, hogy olyan fitness termet válassz az edzésednek, ahol valóban odafigyelnek a higiéniai előírásokra, a takarítás során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek vírusölő hatású szerrel, megfelelő gyakorisággal és alapossággal fertőtlenítésre kerüljenek. 

Legyen itt szó akár a súlyzókról, fitness gépekről, egyéb eszközökről, vagy az öltözőben lévő gyakran érintett tárgyakról. (öltözőszekrény, zuhanyzó, stb.) Amennyiben az edzőterem odafigyel, mindenképpen van kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítő, amit az edzés előtt és után is javasolt használni. (Ezért használd is!)

Az edzések során használt eszközök felületének rendszeres, edzések közötti fertőtlenítése rendkívül fontos. A közös sporteszközt használó sportolók figyelmét pedig fel kell hívni az egyéni személyi higiéne kiemelt fontosságára, ezen belül is az arc érintésének kerülésére edzés alatt, valamint az edzés utáni alapos szappanos kézmosásra vagy alkoholos fertőtlenítésre. Amennyiben lehetőség van rá, javasolható az edzés alatti kézfertőtlenítés is – amit már írtunk korábban, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a kézmosás és fertőtlenítés fontosságát.  

A második szempont: zsúfoltság. “Normál” időkben is zavaró sokszor ha nyakadba lihegnek a teremben, nem fértek el szinte egymás mellett a csoportos órán, és kb fél méter távolságra sincs a szomszédos futógépen tüsszögő, köhögő edzőtárs. Érdemes ilyenkor olyan megoldást és edzésformát választani, ahol nincs túl nagy tömeg egy időben.

Azonban egy privát személyi edzés jó alternatív választás lehet, mivel ott csak az edzővel (illetve maximum még egy fővel) tartózkodsz egy helyiségben. Mivel az edzés pedig rád van szabva, így a fejlődés is biztosított, illetve ezt hatékonyan is meg tudod tenni nálunk 30 percben a Power Plate vibrációs gépeinken. Bármikor van rá lehetőséged, hogy az edzés alatt folyamatosan fertőtlenítsd a kezedet.

A megfelelő védőtávolság betartása különösen fontos a mosdókban illetve az öltözőkben, ezért úgy szerveztük meg, hogy elkerülhető legyen az öltözőnkben történő csoportosulás, így maximum csak 1 fő tartózkodhat egyszerre az öltözőben.

Természetesen kiemelt figyelmet kell fordítani a helyiségek fokozott és folyamatos szellőztetésre a lehetőségek függvényében.

Power Plate Edzés

Edzésforma.

Manapság már nagyon sokféle edzés fajtából válogathatunk, mint pl. személyi edzések, hiit edzés, köredzés, hagyományos konditermi edzés, spinng, illetve egyéb kiscsoportos órák. Nagyon fontos a közvetlen kontaktusok számának csökkentése, melynek érdekében úgy kell az edzéseket megszervezni és megválasztani, hogy a lehetőségekhez mérten minél kisebb legyen az azonos időben egy légtérben tartózkodók száma.

A Pulse Power Plate Mozgásstúdiónkban egy privát személyi edzés alkalmával maximum 1 vagy 2 fő + 1 fő személyi edző tartózkodik az edző felületen. Az edzéseink során alapvetően a testi kontaktus nélküli gyakorlatokat, feladatokat végzünki. Ezért az edzés olyan erősítő, technikai, gyorsaságfejlesztő, állóképesség és koordinációs képesség fejlesztését célzó gyakorlatokra irányul, amelyek során a nálunk sportolók nem érnek egymáshoz.

Saját testsúlyos, funkcionális, vagy TRX edzések alkalmával minimális eszközigény van, ezért nagyon sokoldalú terhelést tudunk biztosítani, különösen a Power Plate vibrációs gépeken, amely még intenzívebb edzést biztosít.

Edzés időtartam.

Ismerjük a hagyományos konditeremben eltöltött idő mennyiségét, amely sokszor inkább már a 2 óra fele húz, mint az egy órához. Lemész, edzegetsz, telefonozgatsz, császkálsz, edzegetsz, kardiózol stb. Egyrészt a hatékonyság növelése, másrészt ugye az egy légtérben való tartózkodás lecsökkentése végett is fontos, hogy a teremben töltött idő eredményes és időhatékony legyen.

Persze más, ha mondjuk egy 1 órás csoportos edzést választasz, viszont akkor meg felmerülhet az a probléma, hogy egy kis helyen vagytok összezárva akár 15-en vagy 20-an is. Ebből a szempontból is érdemesebb egy privát személyi edzést választanod, nem is beszélve a már korábban említett 30 perces – hatékony – edzésidőről.

Mit kell magaddal vinned?

Magadat leginkább és a motivációdat. 🙂 De összeszedtünk pár fontos dolgot, amire mindenképp szükséged lehet:

  • beltéri váltócipő
  • kényelmes sportruházat
  • saját kulacs (szűrt, tisztított vizet biztosítunk a vízautomatánkból)
  • egy legalább 100×100 cm saját törölköző

Mit nyújtunk neked? Mi mire figyelünk az edzéseid alkalmával?

A lehető legmagasabb színvonalú és hatékonyságú edzést biztosítjuk a számodra biztonságos környezetben.

Ez nálunk azt jelenti, hogy mikor megérkezel onnantól kezdve folymatosan biztosítunk alkoholos kézfertőtlenítőt és meg is kérünk a gyakori használatára, de a kézmosást ezt ne helyettesítse. Érkezést követően alaposan moss kezet, ehhez útmutatót is találsz mosdóinknál, Az öltözőben biztosítjuk, hogy amíg öltözöl csak te tartózkodj bent, cserébe azt kérjük, hogy lehetőség szerint gyorsan készülődj el, hogy az érkező/távozó edzőtársadnak is legyen elég ideje átöltözni.

Az edzéseink alkalmával csak te egyedül és az edződ, illetve ha nem egyedül edzel, akkor maximum még egy edzőtárs lehet az edzőfelületen.Nálunk nincsenek kiscsoportos, vagy nagycsoportos edzések. Exkluzív mozgásstúdiónk kifejezetten az ilyen privát edzésekre van specializálódva. Természetesen az edzésed előtt és után a használt fitness eszközöket vírusölő fertőtlenítővel tisztítjuk le. Ezt egyébként több, mint három éve a stúdiónk nyitása óta mindig megtesszük, nem újkeletű dolog nálunk.

Küldetésünk a kezdetektől, hogy olyan edzőtermet üzemeltessünk, ahova mi is szívesen, jó kedvvel és biztonságban mehessünk le edzeni.

Mint ahogy már több kutatás is bizonyította, a COVID-19 fertőzés súlyosságának mértéke közvetlen kapcsolatban lehet az elhízás mértékével. Tehát, ha elmész mozogni, egészségesen étkezel és megszabadulsz a felesleges kilóidtól is, akkor sokkal nagyobb biztonságban vagy. Tegyél magadért, az egészségedért!

Úgy, hogy ezt akár otthonról is megteheted. Ugyanis a 2020-as tavaszi leállásunk során összeállítottunk és leforgattunk két komplett otthoni edzés programot. Van egy kezdő és egy haladó programunk is.